Konserwacja mebli ze stali nierdzewnej

Konserwacja i prawidłowe obchodzenie się ze sprzętem, pozwoli zapewnić Twojemu wyposażeniu doskonałą kondycję na dłużej. Aby wiedzieć jak obchodzić się ze sprzętem, warto zapoznać się z zaleceniami producenta. Istnieje również szereg ogólnych wskazówek, o których warto pamiętać użytkując sprzęt w swoim lokalu gastronomicznym.

Weźmy na początku, na przysłowiową „tapetę” sprzęty ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest bardzo lubiana przez SANEPID, podobnie zresztą jak i przez szefów kuchni – między innymi dlatego, że jest to materiał bardzo wygodny w produkcji i w użytkowaniu.

Jako osoba z branży, która na co dzień doradza również szefom kuchni i restauratorom w jakie sprzęty się wyposażyć, często spotykam się z pytaniami jak dbać o sprzęt (który nierzadko kosztuje fortunę), by służył jak najlepiej i jak najdłużej. W związku z tym, zdecydowałem się zebrać PODSTAWOWE informacje w jednym miejscu – i właśnie o tym będzie ów artykuł.

Czyszczenie sprzętów ze stali nierdzewnej

Wyposażenie wykonane ze stali nierdzewnej powinno być tak samo regularnie czyszczone i konserwowane, jak każde inne sprzęty  – zachowanie czystości i higieny to podstawa w każdej kuchni!  Aby Wasze sprzęty (zwłaszcza te ze stali nierdzewnej) nie zostały uszkodzone, zniszczone i narażone na zmiany estetyczne, należy:

  • Unikać szlifowania, wiercenia, spawania, tynkowania, malowania w bezpośredniej bliskości sprzętów gastronomicznych. Prace budowlane i dekoratorskie tego typu mogą uszkadzać powierzchnie blach, a w konsekwencji mogą pojawić się ogniska korozji. Oczywiście można prowadzić remonty i naprawy, jednak warto wówczas sprzęty dokładnie zabezpieczyć – kartonem, grubą warstwą folii o ile to możliwe.
  • Trzeba zwracać szczególną uwagę na osadzanie na powierzchni mebli i wyposażenia, elementów ze stali nierdzewnej takich substancji jak barwniki, tłuszcze, sole, metale, które mogą być zawarte w wodzie, a których długotrwałe odkładanie się może wywrzeć negatywny wpływ na powierzchni Twojego wyposażenia.
  • Preparaty, które zawierają silne substancje chemiczne takie jak chlor, kwas solny etc. należy stosować możliwie rzadko, ponieważ nie są one obojętne dla wierzchniej warstwy elementów ze stali nierdzewnej. W wyniku reakcji chemicznych, na powierzchniach ze stali nierdzewnej mogą pojawić się brzydkie i nieestetyczne plamy przypominające rdzę – wygląda to bardzo nieestetycznie.

Sprzęty ze stali nierdzewnej wymagają specjalnej uwagi – zwłaszcza przy pierwszym użyciu. Jeżeli z jakiegoś powodu nowy zamówiony sprzęt stoi w Twojej kuchni, a Ty nie masz czasu go rozpakować, zabezpiecz go odpowiednio – nowy zafoliowany sprzęt nie powinien być nastawiony na długotrwałą ekspozycję promieni słonecznych – postaw go w cieniu. Zanim uruchomisz sprzęt po raz pierwszy, zdejmij z niego folię ochronną. Pozostałości po kleju usuń specjalnym preparatem, który jest do tego przeznaczony. Pod żadnym pozorem nie używaj do pielęgnacji sprzętu produktów z kwasem oraz kosmetyków niewiadomego pochodzenia – kwas najprawdopodobniej wejdzie w reakcję chemiczną z blachą, co może trwale uszkodzić powierzchnię sprzętów – pojawią się na nich tzw. plamy oksydacyjne.

Pielęgnacja mebli ze stali nierdzewnej

Wszystkie meble i elementy wyposażenia ze stali nierdzewnej, należy standardowo – czyścić i konserwować, aby przedłużyć im żywotność i zapewnić estetyczny wygląd na dłużej. Mam nadzieję, że nie muszę o tym przypominać, ale na wszelki wypadek – urządzenia, które mają podłączenie elektryczne, przed dokładnym myciem i konserwacją trzeba BEZWZGLĘDNIE odłączyć od zasilania. Do mycia sprzętów nie używamy mocnego strumienia wody – myjemy je ściereczką, delikatną gąbeczką. Sprzęt myjemy dokładnie, następnie wycieramy na sucho i dopiero po całkowitym wyschnięciu podłączamy z powrotem do prądu. Warto wspomnieć również o tym, o czym niestety nie wszyscy pamiętają – czyścimy urządzenia w temperaturze pokojowej – jeśli blacha lub sprzęt są rozgrzane, bo dopiero co skończyły pracować – czekamy aż wystygną.

Do większości lekkich zabrudzeń usuwanych na bieżąco wystarczy woda i szmatka. W przypadku silniejszych zabrudzeń i tych, które nie były systematycznie używane, konieczne mogą okazać się detergenty chemiczne. Jeśli na elementach ze stali nierdzewnej pojawił się kamień, brzydki nalot, przebarwienia, tłuste plamy trudne do usunięcia wodą i delikatnym preparatem – wdrażamy środki chemii gospodarczej, ALE takie, które mają dobry i bezpieczny dla naszego mebla skład. Skąd mamy wiedzieć, czy dany środek nadaje się do pielęgnacji mebli ze stali nierdzewnej? Zwykle na opakowaniu, w przypadku dobrych kosmetyków do pielęgnacji sprzętu, znajduje się zapis „Stosować do stali nierdzewnej”. Zawsze czytamy instrukcję na opakowaniu przed użyciem produktu – nie ufamy zasadzie, że wszystkie mleczka stosuje się tak samo, a płyny przecież nie mogą się niczym różnić. Mogą – i właśnie na to musimy zwracać szczególną uwagę. Stosujmy również bezpieczne akcesoria – delikatne ściereczki, gąbeczki, ewentualnie miotełki – zbyt twarde i ostre wykończenia powierzchni gąbek czy szczotek mogą porysować stal, a tego byśmy raczej nie chcieli 😊

 

Mam nadzieję, że tym krótkim artykułem dałem Ci choć trochę wskazówek na dobry początek. Jeśli masz pytania lub wątpliwości – napisz do mnie, chętnie podpowiem, a być może zainspirujesz mnie do przygotowania kolejnych wskazówek!

Maciej Ignatowicz

Zobacz wpisy napisane przez Maciej Ignatowicz
Cześć jestem Maciej Ignatowicz i oddycham gastronomią. Fascynuje mnie praca z szefami kuchni i kucharzami, którzy odnaleźli swoją pasję w gotowaniu. Współpraca z mistrzami to największa nagroda, jaką otrzymuję każdego dnia. Moje zamiłowanie do gastro spełniam w Studio Kulinarnym Look&Cook, szkole gotowania dla kucharzy i pasjonatów. Codziennie pomagam w doborze urządzeń gastronomicznych. Serdecznie witam Cię na moim blogu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *