Jaką zmywarkę wybrać do Restauracji?

Zmywalnia w gastronomii to wbrew pozorom niezwykle istotne miejsce w każdej restauracji – to od czystości naczyń, na których zostaną podane potrawy w Twojej restauracji, w dużej mierze zależy zadowolenie Twoich klientów. Nikt przecież nie lubi dostawać jedzenia na niedomytym talerzu, a zamawiając drogie jedzenie w restauracji oczekujemy tego, że na sztućcach i naczyniach, będzie można przeglądać się niczym w lustrze. Szef kuchni czy manager restauracji nie mają czasu zastanawiać się nad tym czy jego zastawa jest domyta czy nie – ona zawsze ma być nieskazitelnie czysta! Czystość i higiena są niezwykle istotne zarówno dla samej obsługi restauracji, jak i gościa – należy o tym pamiętać wybierając odpowiedni sprzęt w postaci zmywarek gastronomicznych.

Wybór odpowiedniego sprzętu może być naprawdę trudny. W związku z tym, że na początku otwierania lokalu gastronomicznego zwraca się uwagę na koszty, to bardzo dobrze wiem, że zmywarka nie zawsze jest najważniejszym urządzeniem na kuchni. Często pytacie mnie o używane sprzęty i jak najtańsze. Zawsze staram się wytłumaczyć, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ tego typu urządzenia miały nieustanną styczność z wodą i po kilkunastu latach użytkowania potrzebują gruntownej renowacji. Kamień to największy zabójca twojej zmywarki i ważne jest, aby każdy sprzedawca proponował do tego typu wyposażenia zmiękczacz automatyczny do wody. Dzięki temu możemy przedłużyć funkcjonowanie każdej zmywarki. Serwisy urządzeń gastronomicznych z prawdziwego zdarzenia potrafią bardzo szybko ustalić przy pomocy odpowiednich testów, jaka jest twardość wody i zaproponować odpowiednie rozwiązania. Ale do sedna – trzeba w końcu podjąć jakieś decyzje o wyborze odpowiedniego sprzętu.

Zmywarki gastronomiczne – jaką wybrać?

Decydując się na zakup zmywarki gastronomicznej myśl nie tylko o gościu Twojej restauracji, który oczekuje czystych i lśniących naczyń – pomyśl również o funkcjonalności w swojej kuchni, ergonomii powierzchni i wygodzie użytkowania przez pracowników – zmywarka nie może ich spowalniać, ma TOBIE oszczędzać czas. Dobry sprzęt jest przyjacielem każdego szefa kuchni i zespołu w restauracyjnej kuchni, dlatego decyzja o wyborze zmywarki musi być przemyślana.

Obecnie rynek gastronomii oferuje bardzo wiele modeli zmywarek gastronomicznych, które różnią się między sobą czasami wszystkim – jedyne co je łączy to fakt, że wszystkie służą do mycia.

Wybierając odpowiednią zmywarkę zwróć uwagę na kilka podstawowych czynników:

  • Typ zmywarki: podblatowa, kapturowa, tunelowa
  • Rodzaj zmywarki: uniwersalna, do szkła, do ceramiki, do garnków, do sztućców
  • Efektywność: tempo mycia i wielkość pojemnika na naczynia, sposób ładowania zmywarki
  • Rozmiar zmywarki: ile masz na nią wolnego miejsca w swojej kuchni
  • Energia: upewnij się, że sprzęt na który się decydujesz nie pochłania dużo energii, czyli jest energooszczędny

Zmywarki Winterhalter – klasa PREMIUM w Twojej kuchni

Wśród kucharzy funkcjonuje pewne powiedzenie, które z pewnością ma silnie ugruntowaną pozycję w rzeczywistości – mówi się bowiem, że gdy raz wypróbuje się zmywarkę Winterhalter, nigdy już nie spojrzy się na inny sprzęt tego typu. I coś w tym jest – to zmywarki, które oferują zupełnie nową jakość zmywania i pracy z nimi. Oszczędzają nie tylko czas pracowników kuchni, ale i wodę, pieniądze i same naczynia!

Winterhalter UC – zmywarki podblatowe idealne do każdej kuchni

Seria zmywarek podblatowych Winterhalter to najchętniej wybierane modele w europejskich kuchniach restauracyjnych. Producent oferuje zmywarki w czterech rozmiarach: S – mała, M – średnia, L – duża, XL – bardzo duża. Zmywarki Winterhalter są niejako szyte na miarę klienta – zamawiający sam decyduje o tym, czy będzie to zmywarka uniwersalna (Bistro), zmywarka do szkła, zmywarka do naczyń czy zmywarka do sztućców.

Producent oferuje zakup zmywarek z dodatkowymi opcjami:

ENERGY – to specjalny opatentowany system odzysku ciepła z powietrza wylotowego. Pozwala on na ponowne wykorzystanie pary wodnej do ogrzania zimnej wody. Dzięki temu oszczędzana jest energia i zmniejszane są koszty eksploatacyjne.

COOL – specjalny system, który może być zamontowany w zmywarce płuczący naczynia szklane zimną wodą – dzięki temu są one gotowe do użycia natychmiast po zakończonym zmywaniu.

WBUDOWANY ZMIĘKCZACZ – jeśli woda z której korzystasz jest twarda, jest to doskonała opcja dla Ciebie. Zintegrowany zmiękczacz pozwala zaoszczędzić miejsce i pozwala zastosować wodę optymalną do zmywania naczyń.

Zalety zmywarek Winterhalter

Prosta obsługa – zmywarki serii UC wyposażone są w ekran dotykowy, z pomocą którego steruje się całym urządzeniem. Obsługa jest bardzo intuicyjna – jednym przyciskiem można wybrać jeden z trzech domyślnych programów, co pozwala skrócić czas obsługi zmywarki do minimum.

Perfekcyjna czystość – zmywarki Winterhalter wyposażone są innowacyjne rozwiązania techniczne, które zapewniają nieskazitelną czystość naczyń po każdym myciu! Twoje naczynia jeszcze nigdy nie były tak czyste!

Ekonomia w eksploatacji – zmywarki marki Winterhalter zapewniają maksimum ekonomicznej eksploatacji. Jeżeli zdecydujesz się na zakup zmywarki w wersji Energy, możesz skorzystać z dodatkowej opcji jaką jest odzysk ciepła z powietrza recyrkulacyjnego, co pozwoli zaoszczędzić energię. W skali roku oszczędności mogą sięgać nawet około 3000 kWh!

Poznaj atuty zmywarek podblatowych Winterhalter z serii UC

  • Perfekcyjna czystość, najwyższy poziom higieny naczyń i zastawy każdego typu.
  • Rozmiar urządzenia dopasowany do wolnej przestrzeni w kuchni.
  • Intuicyjna obsługa urządzenia.
  • Wyświetlanie kodów błędu na dotykowym wyświetlaczu, wraz ze wskazaniem konkretnych terminów konserwacji urządzenia.
  • Dziennik eksploatacji – możesz sprawdzić czy w Twojej kuchni zmywarka używana jest należycie – czy nie jest puszczana bez potrzeby lub przeładowana, co może przełożyć się na jakość mycia – wszystkie takie dane dostępne są z poziomu szefa kuchni, który

    może być dodatkowo zahasłowany kodem PIN.

  • Możliwość wyboru zmywarek dedykowanych do każdego typu naczyń osobno.
  • Specjalne eliptyczne pole mycia, ze specjalnymi dyszami zapewniające maksymalną wydajność urządzenia;
  • System VarioPower zapewniający indywidualną regulację ciśnienia zmywania (zmywarka sama zdecyduje, czy Twoje naczynia z delikatnego materiału potrzebują mniejszego ciśnienia wody, niż twarda ceramika);
  • Automatyczny poczwórny system filtracji ługu z czujnikiem zmącenia wody monitoruje, czy jakość wody użytkowanej do mycia jest odpowiednia. Jeśli nie – informuje cię o tym.

Specjalny element grzejny zbiornika zamontowany jest w wodzie do mycia – dzięki gładkiej powierzchni jest mniej narażony na zakamienienie i zanieczyszczenie.

Podsumowanie – Zmywarki Winterhalter

Niewątpliwie zmywarki Winterhalter serii UC funkcjonalnością, ergonomią, ale i designem wyprzedzają inne modele w swojej klasie. To urządzenia, w które warto zainwestować, ponieważ posłużą przez długie lata i z pewnością usprawnią prace w każdej kuchni.

Chcesz porozmawiać o zmywarkach gastronomicznych Winterhalter lub innej firmy? Potrzebujesz wsparcia w wyborze odpowiedniego sprzętu, który będzie optymalnie dostosowany do Twoich potrzeb i możliwości? Zgłoś się do mnie – z przyjemnością podpowiem i doradzę!

Maciej Ignatowicz

Zobacz wpisy napisane przez Maciej Ignatowicz
Cześć jestem Maciej Ignatowicz i oddycham gastronomią. Fascynuje mnie praca z szefami kuchni i kucharzami, którzy odnaleźli swoją pasję w gotowaniu. Współpraca z mistrzami to największa nagroda, jaką otrzymuję każdego dnia. Moje zamiłowanie do gastro spełniam w Studio Kulinarnym Look&Cook, szkole gotowania dla kucharzy i pasjonatów. Codziennie pomagam w doborze urządzeń gastronomicznych. Serdecznie witam Cię na moim blogu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *