Projekt technologiczny dla lokalu gastronomicznego

Chcesz otworzyć lokal gastronomiczny? Marzysz o restauracji? Jeśli decyzja została podjęta, czeka na Ciebie potężne wyzwanie: przygotowanie projektu technologicznego, który zaakceptuje sanepid. Jak podejść do tego tematu? Od czego zacząć? O czym pamiętać i na co zwrócić szczególną uwagę – wszystko trzeba bardzo dobrze zaplanować.

Wybór lokalu ma zawsze kluczowe znaczenie

Biznesplan, który w dużej mierze jest kluczem do sukcesu, powinien powstać jeszcze przed otwarciem działalności – to właśnie w nim trzeba wszystko wstępnie zaplanować i poukładać. Dla Twojego bezpieczeństwa (a ściślej powodzenia Twojego biznesu) powinien uwzględniać m.in. koncepcję zagospodarowania lokalu. Wybierając lokal na prowadzenie działalności, powinniśmy skupić się na kilku aspektach:

Lokalizacja – tańsze będą lokale położone na obrzeżach miasta, te zlokalizowane w centrum z pewnością będą droższe; Dobrym miejscem, które w połączeniu z doskonałą kuchnią daje gwarantowany sukces, to duże centrum handlowe. Zanim podejmiemy decyzję, należy sprawdzić również otoczenie: czy mamy tam konkurencję, czy jest to dzielnica zamożna czy biedna czy optymalna;

Transport i dojazd – jeśli restauracja jest w trudno dostępnym miejscu, sprawdźmy czy osobom bez samochodu łatwo będzie się do naszego lokalu dostać.

Koszty – zastanów się na jaki budżet miesięczny na lokal możesz sobie pozwolić. Pamiętaj, że na początku to inwestycja. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z Twoim planem, lokal po kilku (nastu) miesiącach, zacznie na siebie zarabiać.

Historia lokalu – sprawdź jaką historię ma lokal, co wcześniej się w nim znajdowało, czy i jakie skojarzenia mają okoliczni mieszkańcy z tym miejscem. Jeśli miejsce owiane jest złą sławą, może nie być najlepszym rozwiązaniem. I przeciwnie – jeśli kiedyś istniała tu knajpka, masz szansę przywrócić temu miejscu świetność!

Sam lokal – najlepszym lokalem na gastronomię jest punkt zlokalizowany na parterze, najlepiej gdyby był to samodzielny budynek (choć to nie zawsze jest możliwe). Lokal musi być chociaż wstępnie przystosowany do odbioru przez sanepid – w przeciwnym razie czekają cię spore wydatki.

To w jaki sposób będzie urządzony i wyposażony Twój lokal gastronomiczny, zależy od dwóch głównych czynników: rodzaju działalności i budżetu. Inaczej urządzisz ekskluzywną restaurację, inaczej pizzerię, prawda?

Musisz przemyśleć takie kwestie jak:

  • Jaką kuchnię chcesz serwować: ekskluzywną, uliczną, uniwersalną, domową?
  • Czy dania, które będziesz serwować będą przygotowywane na miejscu czy będą tylko odgrzewane/wykańczane na miejscu?
  • Czy planujesz sprzedaż alkoholu na który potrzebna jest koncesja?
  • Czy planujesz podawanie dań odpowiednich dla alergików?
  • Czy w twojej ofercie będą też uroczystości zorganizowane?

Projekt technologiczny – najważniejszy dokument na start

Projekt technologiczny to jeden z najważniejszych dokumentów w gastronomii na początku działalności. W projekcie musisz uwzględnić dokładną i szczegółową legendę (wraz z urządzeniami przejściami, sanitarką etc.). Elementy jakie powinien uwzględniać projekt technologiczny to:

  • Rozkład pomieszczeń
  • Dokładny opis cech pomieszczeń
  • Oznaczenia powierzchni
  • Oznaczenia umiejscowienia sprzętów
  • Podłączenia mediów
  • Uwzględnienie szatni (z oznaczeniem położenia szaf na odzież roboczą i osobistą)
  • Rozkład WC dla personelu oraz dla gości
  • Kosze na śmieci
  • Pojemniki utylizacyjne
  • Punkty mycia/gotowania/przechowywania naczyń
  • Salę konsumpcyjną (lub sale)
  • Dodatkowe pomieszczenia do użytku gości

 

Wszystkie uwzględnione w projekcie technologicznym elementy architektoniczne i budowlane muszą spełniać wymogi Sanepidu – jeśli chcesz mieć pewność, że przygotowany przez Ciebie projekt będzie zgodny z zasadami, skorzystaj z konsultacji z profesjonalistą.

HACCP / GMP

Dodatkowymi dokumentami, które są niezbędne do odbioru lokalu przez Sanepid są tzw. dokumenty HACCP i GMP lub GHP. O tym wkrótce…

Maciej Ignatowicz

Zobacz wpisy napisane przez Maciej Ignatowicz
Cześć jestem Maciej Ignatowicz i oddycham gastronomią. Fascynuje mnie praca z szefami kuchni i kucharzami, którzy odnaleźli swoją pasję w gotowaniu. Współpraca z mistrzami to największa nagroda, jaką otrzymuję każdego dnia. Moje zamiłowanie do gastro spełniam w Studio Kulinarnym Look&Cook, szkole gotowania dla kucharzy i pasjonatów. Codziennie pomagam w doborze urządzeń gastronomicznych. Serdecznie witam Cię na moim blogu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *